Náměšťský dub byl obdarován Chudobínskou borovicí

Památný tzv. Žižkův dub v areálu zámku v Náměšti nad Oslavou se umístil na stříbrné příčce letošní ankety Strom roku, kterou pravidelně vyhlašuje Nadace partnerství. A vítězná Chudobínská borovice od Vírské přehrady na Žďársku mu "předala" svou prémii, kterou za prvenství v anketě získala. Děkujeme.

Náměšťský dub nominovali do letošního ročníku ankety žáci Základní školy Komenského v Náměšti nad Oslavou, což je milým důkazem skutečnosti, že mladým lidem není osud tohoto unikátního stromu lhostejný, že vnímají přírodní hodnoty zdejší krajiny a váží si jich.

„Prémie pro vítězný strom tradičně znamená, že férová a prověřená společnost Prostrom Bohemia zhodnotí stav stromu a provede na své náklady jeho kompletní ošetření. Už se nám za dobu konání soutěže stalo, že vítěz nechal nakonec ošetřit jiný strom nedaleko. Ale nevíme, že by někdo cenu posunul dalšímu v pořadí,“ sdělila koordinátorka klání Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.
Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/vitez-prenechal-svou-vyhru-druhemu-v-poradi-uzije-ji-zizkuv-dub-20191102.html?fbclid=IwAR0gc9jUeo__lkqPGi0X2KEAaQFgNVF0TJrwAQxNUZQY2Nt6rUs8Lf2O3-w

Šek symbolicky předal ve čtvrtek 31. října v Náměšti nad Oslavou starosta Víru Ladislav Stalmach přihlašovatelům Žižkova dubu, učitelce tamní Základní školy Komenského Haně Matouškové a žákům.


„Už při vyhlašování výsledků v Brně jsme se my z Víru, Dalečína, Bystřice nad Pernštejnem a spolků spontánně domluvili, že prémii věnujeme dubu do Náměště. Je starší a zásah odborníků potřebuje. Naše borovice tak stará není, je ve slušné kondici, nachází se na nepřístupném místě, navíc s přísným zákazem vstupu v ochranném pásmu zdroje pitné vodu, které spravuje Povodí Moravy,“ vysvětlil Milan Peňáz, jenž byl hlavním iniciátorem myšlenky, unikátní jehličnan do soutěže přihlásit. „Zkrátka nám připadalo v rámci fair play sportovní nabídku Náměšti učinit,“ poznamenal.

Milí přátelé z Víru, Dalečína a Bystřice nad Pernštejnem, náměšťský dub, Národní památkový ústav a správa zámku v Náměšti nad Oslavou Vám srdečně děkuje za tento velkorysý dar.

Nominovaný dub letní (Quercus robur) je pozůstatkem původního zalesnění krajiny okolo náměšťského zámku. Jeho stáří je odhadováno na 900 - 1000 let, obvod jeho kmene je podle posledního měření 1040 cm a je tak považován za nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě.

Jako k mnohým památným stromům i k náměšťskému dubu se váží různé pověsti. Podle té nejznámější. která mu dala jméno "Žižkův dub", pod dubem nocoval, či si k němu přivázal svého koně Jan Žižka při husitském tažení a dobývání tehdejšího hradu. Jak to bylo ve skutečnosti však dnes ví pouze tento mohutný strom.

Jisté však je, že Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou je stromem s obdivuhodnou historií a pamětí a ne nadarmo mu byla věnována pozornost v dokumentárním cyklu České televize Paměť stromů.

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/vitez-prenechal-svou-vyhru-druhemu-v-poradi-uzije-ji-zizkuv-dub-20191102.html?fbclid=IwAR0gc9jUeo__lkqPGi0X2KEAaQFgNVF0TJrwAQxNUZQY2Nt6rUs8Lf2O3-w