Nová tapiserie na zámku v Náměšti nad Oslavou

Zámek v Náměšti nad Oslavou získal do své ojedinělé kolekce nový přírůstek, tapiserii s motivem Athéna a Arachné ze 17. století.

Námět tapiserie "Athéna a Arachné" vytvořené v aubussonských dílnách v druhé polovině 17. století čerpá ze starořecké mytologie a kompozičně vychází z předlohy malíře Isaaca Moillona (1614-1673).

Arachné byla dcerou barvíře Idmona z Kolofónu, pracovala jako přadlena a tkadlena tapiserií. V tomto náročném uměleckém řemesle se brzy stala natolik známou, že její díla přicházely obdivovat nymfy z celého okolí. Arachné stouplo sebevědomí do hlavy natolik, že vyzvala k soutěži ve tkaní samotnou bohyni Athénu, která byla patronkou vyšívaček a přadlen. Pallas Athéna na své tapiserii vytkala dvanáct olympských bohů, Arachné zase na svém gobelínu zobrazila proměny bohů a jejich hříšná milostná vzplanutí. Když byly obě práce hotové, měly srovnatelnou uměleckou hodnotu i kvalitu ruční práce. Athénu popudilo, co Arachné zobrazila, a proto její dílo v hněvu roztrhala. Arachné se ve strachu z trestu oběsila, ale Athéna ji vrátila život alespoň tím, že ji proměnila v pavouka.

Na tapiserii je zobrazen rozhovor mladé dívky Arachné se stojící Athénou v zdobné helmici, která v levé ruce drží štít se sovou. Arachné sedící vlevo za tkalcovským stavem má v ruce člunek a u nohou košík s barevnými přízemi.

Tato nová tapiserie v unikátní náměšťské sbírce, která obsahuje průřez gobelínovou tvorbou nejvýznamnějších belgických a francouzských dílen od poloviny 16. po polovinu 19. století, tak představuje ten nejznámější mytologický námět, který je s tvorbou tapiserií spojován.

Nový přírůstek je od dubna letošního roku součástí expozice návštěvnického okruhu Reprezentační prostory a je úvodním exponátem náměšťské sbírky.